Czech Press Photo vyhrál snímek z demonstrace na Letné

Praha – Fotografií letošního roku se stal snímek z červnové demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi na Letenské pláni. Autorem fotografie je Lukáš Bíba z vydavatelství Economia. Pořadatelé výsledky 25. ročníku této prestižní soutěže vyhlásili v pátek na Staroměstské radnici, kde následně proběhne také výstava vybraných fotografií.

Vítězná fotografie Lukáše Bíby zachycuje početně zaplněnou demonstraci na Letné. Na snímku vlaje česká vlajka, která zabírá většinu prostoru.

„Stejně jako většina mých kolegů jsem se snažil zachytit protesty na Letné ze všech možných úhlů. Nejprve jsem fotil dole u pódia a pak jsem využil přístupu nahoru na střechu Molochova, odkud bylo možné získat fotku 250.000 lidí. Fotili jsme podobné scény – od protestujících pod námi přes piknikující na okraji střechy až po lidi mávající vlajkami na x způsobů,“ popsal vznik fotografie roku její autor.

Vítězná fotografie představuje symbol složité situace v zemi

Zakladatelka Czech Press Photo Daniela Mrázková, která byla v letošním roce i porotkyní, považuje vítěznou fotografii za symbol složité politické i společenské situace v zemi.

,,Třicet let po pádu komunismu je společnost opět rozdělena: na jedné straně dochází k vášnivým protivládním protestům a na straně druhé si vládní strana udržuje nejvyšší preference. Vítězný snímek obsahuje emoce i klade otázky, a to jednoduchým, působivým a do paměti na první pohled vrývajícím se způsobem,“ dodala Daniela Mrázková.

V rámci letošním ročníku Czech Press Photo se soutěžilo celkem v osmi fotokategoriích a třech videokategoriích. Zúčastnilo se 270 fotografů, kteří dohromady přihlásili téměř čtyři tisíce snímků.

Vítězné fotografie budou k vidění na Staroměstské radnici

Na samotné vyhlášení výsledků soutěže navazuje výstava vítězných či dalších vybraných fotografií a videí, která se uskuteční ve dnech 23. listopadu 2019 až 30. ledna 2020 na Staroměstské radnici. Výstavu bude možné navštívit od 10 do 19 hodin. Základní vstupné je 150 korun, snížené 70 korun.

Přidat komentář